Ny film

Från idag då valparna är 17 dygn gamla.

Här ser man tydligt att dom försöker leka med varandra. Sen har ytterligare ett läte kommit in på reportoaren - morrningar. =)

Har lyckats lista ut vem som är vem på filmen - lite svårare dock att förklara det för er. Men gör ett försök...

Den tecknade som finns i bild redan från början är den tecknade hanen (ganska säker). Den tecknade som ansluter först i slutet av filmen är tiken.

Den grå valpen som hela tiden befinner sig längst till höger (från vårat håll sett) är den mindre grå tiken.

Den grå valpen som vid ett tillfälle rullar över på rygg är hanen med baksporrarna.

Den grå valpen som under en period sitter vänd mot kameran, gäspar och sedan ger sig på den sista grå valpen för en brottningsmatch är den minsta grå hanen.

Sist kvar är "stora grå" (tiken) (hon är egentligen inte längre störst - de tecknade paret har för länge sedan gått om henne - men hon är fortfarande störst av de grå) är hon som först ger sig på den tecknade hanen och sedan blir "mölad" av den lilla grå hanen.

Hängde ni med? 

=)

 

16 dygn

Tiden flyger iväg. Dagarna går fort. Valparna är inne på sin andra levnadsvecka och nu händer det något nytt varje dag.

Ögonen har öppnats, även om det är lite tveksamt hur mycket dom ser ännu. Men dom verkar i alla fall uppfatta rörelser. En utav de tecknade satt (bara att sitta är en stor förändring från tidigare!) i morse och verkade följa en utav de andra valparna med blicken. Sedan gjorde den tecknade valpen något som liknade en lekinvit, eller i alla fall en inbjudande gest, till den rörliga valpen.

Dom har även börjat använda munnen på saker och ting. Antingen genom att slicka med tungan eller genom att göra bitförsök - på varandra, på morsan och på mig. I kväll såg jag även tendens till lek mellan två valpar.

Ljudmässigt har repertoaren också utvecklats till att nu även innefatta skall!

Planen är att flytta ner valparna till valphagen till helgen - valplådan kommer i alla fall att snart vara för liten. I morse fick vi vända på lådan - då framkanten började vara på tok för låg. En av valparna var på väg över kanten i sina försök att nå mamma. 

Ny film finns i menyraden till höger (15 dygn). Skulle lägga upp filmer oftare om det inte tog sådan hiskelig tid att ladda ner med det mobila bredbandet.

Snart öppnas dörrarna till Casa Breda Blickens och ni kan komma och uppleva underverken själva... =)


10 dygn

Inte skrivit på ett tag. Har så klart hänt en hel del sedan sist. Valparna har hunnit bli 10 dygn gamla och fortsatt utvecklas och mår.

 

Däremot har dom haft problem med lösa magar under några dagar. Vet inte riktigt vad detta har berott på? Har inte lyckats spåra någon orsak?

 

Har själv varit väldigt oroad över detta – då en valp inte har så mycket reserver att ta ifrån. Men trots att de lösa magarna har varat under ett antal dagar, så har allmäntillståndet aldrig varit påverkat på någon utav dom och inte heller har dom slutat att öka i vikt. Även om en del har ökat mer än andra...

 

Ibland funderar jag om dom helt enkelt har överkonsumerat? För dom är ena glupiga typer!!?

 

Utvecklingsmässigt har det även hänt en del under de senaste dagarna. Dels har öronen ändrat placering. Från att ha legat slickat bakåt, kan dom nu emellanåt stå rakt ut och emellanåt även hänga rakt ned.

 

Valparna gör även försök att resa sig upp och gå med raka ben då dom ska förflytta sig. Detta slutar dock mest hela tiden med att dom får slagsida och rullar omkull. Det är dock ganska charmigt att se deras försök.

 

Senaste dagarna ser jag också att pälsarna från att ha varit övervägande släta, nu börjar vara lite mer ulliga.

 

Även luktsinnet verkar ha utvecklats. Lyckades även få fenomenet på film. Bella ligger utanför lådan – och detta vädrar valparna vilket gör att det är liv och rörelse i lådan. Den mindre grå tiken lägger även upp hakan på valplådans ribba.


Tydliga vindmarkering vid 10 dygns ålder!!! Det ni! =) ;-)

 

Lägger upp länk till ny film – C-kullen 10 dygn. Titta själv!

 


Filmtajm!

Till höger under "Länkar" kommer jag att lägga upp sökvägar till filmer på valparna.

I dagsläget finns en film från 2011-03-17, då valparna är 4 dygn gamla. Inte bästa kvalité. Har inte riktigt lärt mig använda kameran och ej heller vet jag vilken valp som är vilken. Även om jag är lite lur på att den som kommit på villovägar är den tecknade hanen (men kan ha fel).

Lägger ut nya filmer varteftersom!

Håll till godo! =)

4 dygn

Bella börjar anpassa sig i sin nya roll. Nu kan hon även tänka sig att lämna valparna för en kortare stund. Tillbringa lite tid med oss övriga på nedervåningen, lägga sig utanför lådan eller följa med på en kortare promenad. Hon skulle nog gärna vilja ta en längre också – i fyrsprång – om hon bara fick!


Valparna växer och är runda och goda. Alla fortsatt pigga! Ska bli spännande att följa dessa individer. Tycker mig se personligheter redan. Så det ska bli jättespännande att se hur de utvecklar sig!


Läser den vägledning som alltid finns till hands – Valpningsboken. ”Friska valpar gnäller sällan såvida de inte har ont eller är för varma eller kalla.”


Hoppas det bara är så, att författaren aldrig har haft ett gäng schäfervalpar?! För det verkar inte gå någon större nöd på dessa valpar – men nog har dom en hel del att säga… eller i alla fall oftare än det jag skulle kalla ”sällan”...?!


Antingen gnäller/skriker nån för att den har kommit på villovägar och försöker hitta tillbaka igen. Eller så gnäller nån för att det är trängsel i matkön och den inte kan ta sig fram fort nog (eller blir bortknuffad av någon annan). Eller så gnäller nån, trots att den har en tutte fylld med modersmjölk i truten..? Ibland gnäller nån fast den ligger och sover???


Dessa böcker gör en nojjig… =/


Väger valparna för att eventuellt kunna göra statistik senare (jämföra med framtida kullar) och för att det är spännande.. Det är dock lättare sagt än gjort – då vågen är så känslig att den inte riktigt tål rörelse och dessa valpar är allt annat än passiva små varelser… =/


Vikt efter 4 dygn 2011-03-17 Kl 06.30

1:a hane (grå m baksporrar) 447 gr (+59)

2:a hane (grå) 404 gr (+62)

3:e hane (tecknad) 496 gr (+58)


1:a tik (grå stor) 531 gr (+58)

2:a tik (grå mindre) 451 gr (+69)

3:e tik (tecknad) 456 gr (+61)


Det är även intressant hur pass läraktiga dom redan är. Dom lär sig av sina misstag och tidigare erfarenheter! Ett exempel – om man tar fel väg under ett framben så hamnar man på mammas baksida, då är det bara att vända och följa bringan tillbaka samma väg som man kom och sedan välja det andra frambenet istället. Så hamnar man på rätt sida mamma! Det är A-valpar - sanna mina ord! =)))

;-)


Stora grå tik
Stora grå tiken


Tecknad tik. Lilla grå tiken. Tecknad hane (under).


Liten grå hane


Det sliter på att vara mamma till sexlingar...


Dygn 2

Valparna är fortsatt pigga och Bella börjar vänja sig vid sin nya roll. Utomhus börjar hon återfå sina höga toner och skulle nog gärna följa med på en i alla fall kortare sparktur. Hon tar sig även tid att kolla köksbänkarna efter extra mat innan hon får bråttom upp till valparna.

Även valparna tycker jag börjar vara lite mer förnöjda med tillvaron. Och verkar ha vant sig vid mammas hårdhänta slickningar och tar nu det mesta med ro.

Är valparna lugnare så blir Bella lugnare. Annars är hon fortfarande emellanåt avvaktande mot både mig och framförallt Åke. Men det är uteslutande då hon kommer utifrån och har varit ifrån dom ett tag. Då vill hon gärna samla ihop dom och helst ruva på dom som små fågelungar. Och är det dessutom någon eller flera som är olyckliga, så vet hon inte från sig i sina omsorger. Vid dessa tillfällen tittar hon under lugg på övriga som råkar befinna sig i rummet - och raggar från nacke till svanstipp.

Har lärt mig att lämna henne ifred under dessa stunder, för att inte stressa henne i onödan. Öppnar bara dörren och släpper in henne ensam. När hon sedan har kontroll på läget och valparna är förnöjda, då är det ingen som helst problem. Då accepterar hon lungt och avslappnat att man rör i valparna och sitter nära valplådan.

Tycker det är ganska häftigt att se den personlighetsförändringen hos en hund. Att modersinstinkten är så stark. Hade någon av de andra hundarna eller katten kommit in i sovrummet där valplådan är, så tror jag att dom hade varit ett huvud kortare... =)

Bilder från kvällen 2011-03-14

Stora grå tik. Tecknad tik.
Stora grå (tiken) & tecknad tik.

Tecknad hane.
Tecknad hane.

Grå liten tik.
Lilla grå (tiken).

Lilla grå (tik).
Lilla grå (tiken).

Tecknad tik.
Tecknad tik.

Tecknad tik.
Tecknad tik.

Breda Blickens C-kull är födda

Födelsedatum:
Söndag 2011-03-13
Dygn 58 från parningsdag.


Turordning

06.15 Vattnet
06.40 Grå hane med baksporrar (baklänges)


6.50 Grå hane utan baksporrar (baklänges i intakt fosterblåsa)

07.25 Vattnet
07.30 Grå stor tik (baklänges)


07.55 Vattnet
07.59 Tecknad hane (baklänges)


12.10 Vattnet
12.20 Grå mindre tik (framlänges)


12.45 Tecknad tik (baklänges i intakt fosterblåsa)


Det är bara den grå hanen som har baksporrar (enligt uppgift - ett arv från Molars Gringo;-).
Kul att alla har något kännetecken som gör att man redan nu kan skilja dom åt!

Vikt efter ett dygn
2011-03-14 Kl 06.30

Hanar
1:a hane (grå m baksporrar) 388 gr

2:a hane (grå) 340 gr (minst)

3:e hane (tecknad) 454 gr

Tikar
1:a tik (grå stor) 478 gr (störst)

2:a tik (grå mindre) 386 gr

3:e tik (tecknad) 399 gr


Bilder 2011-03-14

 





Mest synliga från vänster. Grå hane med baksporrar. Grå hane. Grå mindre tik. Tecknad tik.
C-kull från vänster: Grå större tik. Grå hane m sporrar. Grå liten hane. Grå mindre tik. Överst: Tecknad tik. Underst: Tecknad hane.

Grå närmast är minsta hanen. Bakom honom grå hane med sporrar. Ovanför honom grå mindre tik. Teknade tiken ligger ovanpå den tecknade hanen. Grå stora tiken längst bak.
C-kull samma ordning som ovan (närmast grå liten hane).

Grå hane (utan sporrar).
Grå liten hane.

Grå hane med sporrar.
Grå hane m sporrar.

Tecknad tik. Grå hane m sporrar.
Grå hane m sporrar och tecknad tik (tecknad hane underst).


Bella är en riktig hönsmamma!

=)


Torsdag 10/3

Dygn 55 - Bella & Frippe-kull

Inte så mycket nytt att förtella egentligen.

Bella är understimulerad och konstant HUNGRIG! Det i kombination, är inte det mest lyckade på en redan rätt aktiv hund.

Försökt mig på att koppelrasta henne under gårdagen. Men i morse fick det vara nog. Behöver damen få ösa på, så låt henne ösa på! Hon lugnade i alla fall ner sig hyfsat snabbt och höll sig sedan till trav i cirklar och serpentiner. Vanligtvis har hon två lägen - stillastående eller galopp. Inte så ofta man annars ser henne trava...

Tempar henne varje morgon för att ha något att jämföra med och för att få en förvarning då det är dags.

Förhoppningsvis kanske jag får till någon bild i helgen. Magen har blivit rätt stor... och ryggen är som ett staket. Hon tappade en hel del under sin ofrivilliga "bantning", så vi har en del att ta igen. Just nu får hon mat 4 gånger/dag (vilket hon tycker är alldeles för lite!).

Lägger ut en bilder på Frippe istället - han är snygg!









Välkommen till Breda Blickens valplogg!

Tänkte att det skulle vara möjligt att följa valparnas utveckling i denna loggbok. För er valpköpare, men även andra intresserade. Jag hoppas att jag kommer att ta mig tid att under veckorna framöver, uppdatera den med bilder och text.

Idag är det bara lite drygt en vecka kvar till beräknad valpning. Bella har med röntgen konstaterats dräktig med 6 valpar. Tycker själv att det är ett lagom antal för Bella och för mig.

Det här med röntgen var egentligen inte planerat. Men tyvärr så har Bella under dräktigheten fått en viss försmak för textiler. Vilket innebär att hon under det gågna veckorna hunnit tugga i sig både strumpor, raggsockar, trosor (inte mina!!!) och handskar. Sådant har hon annars inte ägnat sig åt sedan hon var valp/unghund.

Nåväl, det ville sig i alla fall inte bättre än att hon i förra veckan, efter intag av en grytlapp, fick problem med passagen i tarmarna. Slangbellan fick i alla fall tillbringa några oroliga (för oss) dygn på djursjukhus. Som tur var så kom stoppet ut den vanliga vägen, utan att vi behövde operera henne.
 
Efter de otaliga röntgenundersökningarna under dessa dagar kunde vi dock konstatera att hon verkligen är dräktig och att det är så många som 6 valpar! =)

RSS 2.0